#ABD’den yaptırım için ilk adım: #Türkiye’nin #kredi almasını kısıtlayan tasarı komisyondan geçti. #KimNeDedi🎙

Trump-Pence ikilisinin dillendirdiği yaptırım için ilk adım atıldı. Türkiye’nin uluslararası mali kuruluşlardan kredi almasını kısıtlayan yasa tasarısı Senato’nun Dış İlişkiler Komitesi’nde kabul edildi.

ABD Başkanı Donald Trump ve Başkan Yardımcısı Mike Pence’in, ABD’li rahip Brunson’un tutukluluğunun ev hapsine dönüştürülmesi üzerine tehdidini savurdukları yaptırımlar için ilk adım atıldı.
ABD Senatosu Dış İlişkiler Komitesi Başkanı ve Senatör Bob Corker ile Senatör Bob Menendez tarafından sunulan ve Türkiye’nin uluslararası mali kuruluşlardan kredi almasını kısıtlayan yasa tasarısı komitede kabul edildi.

“ABD vatandaşlarına taciz ve keyfilik son bulana kadar”

Corker, Senato’daki konuşmasına bu yasa tasarısının yapılmasını asla istemediklerini ama Türk hükümetinin, ABD vatandaşlarının ve büyükelçilik personelinin haksız biçimde gözaltına alınmasının durması konusundaki uyarıları dikkate almadığını ifade etti.
Brunson’un 21 ay sonra ev hapsine alınmasının tatmin edici olmadığını kaydeden Corker, “Türk hükümetine, ABD’li büyükelçilik görevlilerinin yanı sıra Pastor Brunson da dahil olmak üzere tüm ABD vatandaşlarının tacizine ve keyfi olarak gözaltına alınmasına son verene kadar baskı yapmaya devam edeceğiz” dedi ve bu tasarrufta yanlarında olan sponsorlara teşekkür etti.
Bob Menendez de Brunson’un serbest bırakılmasının aciliyetine vurgu yaptı ve Amerikan vatandaşlarına yönelik tacizlerin de son bulması gerektiğini dile getirdi.

Yasa ne getiriyor?

Komisyonda oylanarak kabul edilen “Türkiye Uluslararası Mali Kuruluşlar Yasası” başlıklı tasarı, Dünya Bankası ve Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası’nın (EBRD) ABD icra direktörlerine, insani amaçlar dışında Türkiye’ye Uluslararası Finans Kuruluşu (IFC) ve EBRD tarafından gelecekte kredi sağlanmasına karşı çıkması talimatı veriyor.
Bu talimatın, ABD yönetimi Kongre’ye Türkiye’nin “çifte vatandaşlar dahil Amerikan vatandaşlarını ya da Türkiye’deki Amerikan temsilciliklerinin yerel çalışanlarını artık keyfi olarak gözaltına almadığı ve hareket özgürlüklerini kısıtlamadığı” yönünde bildirimde bulununcaya kadar geçerli olması öngörülüyor.
Tasarı, IMF dahil diğer tüm uluslararası mali kuruluşların ABD icra direktörlerini de, diğer kilit ülkelerle birlikte çalışarak, Türk hükümetiyle gelecekteki temaslar ve kredi sağlama konusunda, ülkedeki insan haklarını geliştirecek şekilde uyumlu bir politika yaklaşımı geliştirmekle görevlendiriyor.
Tasarının yasalaşması için önce Senato Genel Kurulu’nda da onaylanması, sonra da Temsilciler Meclisi’nin gündemine getirilip orada da geçirilmesi ve Başkan Donald Trump’ın da imzalaması gerekiyor.

0 Yorumlar